Naar schatting 850.000 slimme energiemeters die in Nederlandse meterkasten hangen kunnen meer meten dan het daadwerkelijke verbruik. Dat blijkt uit laboratorium-onderzoek van de Universiteit van Twente, dat maakt de universiteit vanavond bekend in EenVandaag.
Andere energiebronnen, zoals bijvoorbeeld opladers van mobiele telefoons, kunnen de meters beïnvloeden. De stand op deze meters kan tot zes keer hoger uitvallen dan het werkelijke energieverbruik. In dat geval betalen klanten dus voor meer energie dan ze daadwerkelijk gebruiken.
Volgens Frank Leferink, hoogleraar Electromagnetic Compatibility aan de Universiteit van Twente, ligt dit vooral aan het feit dat de meters die de afgelopen jaren zijn geplaatst “onvoldoende robuust zijn gemaakt.” Het onderzoek van Leferink verschijnt vrijdag in een internationale wetenschappelijke publicatie.
Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie van alle energienetbeheerders zegt dat de meters verouderd zijn. “Waar we hier over praten is voortschrijdend inzicht van de wetenschap over hoe je met statische meters tot een goede verbruiksmeting komt,” aldus de directeur van Netbeheer Nederland André Jurjus. Uit eigen onderzoek van Netbeheer blijkt dat gebruik van de meters niet tot hogere energierekeningen heeft geleid.
Netbeheer zegt dat de storingsgevoelige meters inmiddels niet meer worden geplaatst. Maar volgens hoogleraar Leferink doet het probleem zich nog steeds voor, ook bij de nieuwe meters (Bron EenVandaag).
Netbeheer Nederland heeft vervolgens een lijst op de website geplaatst met meters die in extreme gevallen afwijkingen kunnen vertonen (zie
Het betreft de volgende meters:
Heeft u één van bovenstaande meters en een onverklaarbaar hoog energieverbruik, neem dan contact op met uw netbeheerder (multisites) of uw energieleverancier (zakelijk en consumenten).